Наприкінці року від ботулізму в Україні помер 59-річний чоловік

Чоловік помер 30-го грудня 2019-го року, повідомляє на своїй сторінці у Facebook Центр громадського здоров’я України. Напередодні чоловік вживав консервовану свинину домашнього приготування. Хворий мав важкий перебіг захворювання та, навіть, після введення сироватки і трьох операцій стан пацієнта дедалі погіршувався.
Спеціалісти Центру надають кілька корисних порад, пов’язаних зі споживанням продуктів, що є актуальним, особливо — у святкові дні .
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
На що звертати увагу:
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.
!!!За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.